ryddetips

Ryddetips

Dersom du har ett eller flere rom i huset som er veldig rotete kan det være vanskelig å komme i gang. Noen av oss er flinke til å ta skippertak - men ikke like gode til å holde det ryddig når jobben er gjort. Her er noen gode tips som forhåpentligvis vil gjøre det lettere. 

1. Del opp arbeidet dersom det er veldig mye å ta tak i. Rydd 1 rom per dag - eller per uke, det er viktig at man ikke rydder overalt på en gang, da virker det fort uoverkommelig. 
Sorter alt det synlige rotet i 3 hauger. Behold - Gi bort - Selg . Det som skal kastes går rett i søppelsekken. Gjør så det samme med alt som ligger i skuffer og skap. 
Vask så ut av alle skuffer og skap. Lag en plan på hvor alt det du ønsker å beholde skal oppbevares, legg det fint på plass. 
Det som skal gis bort legges ut på Finn torget, leveres til loppemarked eller til Fretex. Alt som skal selges kan legges ut på Finn torget, eller en av loppemarked appene. 

Belønn deg selv når rommet er ryddig! Slik at du blir motivert til å ta neste! 

2. Lag et system for oppbevaring og sortering av post. Det kan bli veldig mye rot av reklame og uviktige papirer som ligger spredd utover hele huset.  Ta tak i regningene samme dag som de kommer , legg dem inn i nettbanken på forfallsdato. Invitasjoner og annen info - legg inn i kalenderen. Gå gjennom reklamen og kast i papirdunken.

Visste du at hver eneste husholdning i Norge mottar i snitt 45 kilo uadressert reklame hvert eneste år? 45 kilo! På hjemmesiden her kan du bestille gratis «nei takk til reklame» klistremerker til å sette på postkassa. Ikke bare gjør du huset ditt mer ryddig, men også en god gjerning for miljøet. Abbonerer du på avisen følger det som regel med en del reklameinnstikk. Gjør det til en regel å kaste all uinteressant reklame med det samme du henter avisen.

3. Ikke legg deg om kvelden før kjøkkenet er ryddet og skitne kopper og kar enten er vasket opp, eller puttet i vaskemaskinen / dersom du er en morgenfugl - ikke forlat huset før kjøkkenet er ryddet.

Gjør det til en god vane å skylle og sette kopper og kar i oppvaskmaskinen etter hvert måltid. Har du ikke oppvaskmaskin, skyll og sett i oppvaskkummen. Vask opp etter hver middag og hver kveld.

4. Når du rydder rom for rom, vil du mest sannsynlig komme over ting du ikke har brukt på lenge. Har ikke en ting blitt brukt på 2-3 år er det lite sannsynlig at du kommer til å bruke den de neste 2-3 årene. Kast, selg eller lever det du ikke har bruk til innsamlingsaksjoner, loppemarked eller Fretex.

5. Tenk igjennom om du virkelig har bruk for ting før du kjøper dem. Mange gjenstander som ser moro ut i butikken blir aldri benyttet, og ender opp som rot i huset ditt. Spesielt gjelder dette ting vi kjøper til barna, spar heller opp og kjøp kvalitetsgjenstander som blir brukt.

6. Hver gang du skifter klær, bestem deg for om det plagget du har på deg enten skal legges i skittentøysdunken eller kan legges inn i klesskapet igjen. Ikke bare sleng plagget på en stol eller på golvet.

7. Lær barna å bruke skittentøyskurven, sette på plass i oppvaskmaskinen og brette klær. Husk du gjør dem en bjørnetjeneste ved å gjøre disse tingene for dem. En 10 -åring kan fint lære å vaske klær også!

8. Åpne gardinen og vinduet på soverommet når du står opp, brett dynen over nedre del av sengen slik at madrassen får luft. 

9. Rydd opp en gjenstand hver gang du forlater er rom. Det er utrolig hvor effektivt dette fungerer om du gjør det hver eneste dag.

10. Rydd ut av skap og skuffer med jevne mellomrom, og kast det du ikke har bruk for. Kjøp inn rikelig med oppbevaringsbokser i ulike størrelser. Lag deg systemer, og faste plasser som ting skal stå. Alle ting som ligger løst rundt i huset bør få sin faste plass. Putt blader og magasiner i tidskriftsamlere. Kast dagens avis hver kveld før du legger deg.

Dersom du har brukt mye tid på å rydde og vaske ut av skuffer og skap,
ønsker du deg kanskje hjelp til å ta en grundig vask av alle gulv og flater.
Vi hjelper deg med glede!